Thursday, December 31, 2015

New Achievement Unlock: Berry

Aku adalah sejenis bangsa yang tak suka handbag. Walau pun aku seorang perempuan sejati. Designer handbag? Lagi la aku tak pandang. Pada aku buat ape nak pakai handbag mahal-mahal? Handbag biasa aje dah cukup kan?

Lagi pun aku dah tak rasa 'ekslusif' tu. Ramai sangat dah pakai LV, Chanel, Guess, Coach, Gucci and jenama ape-ape lah on the street. So aku memang takda rasa nak pakai designer handbag. Sampai lah aku patah hati dengan past relationship. Aku buat almost everything yang aku tak suka nak buat. Like color my hair? Eh, aku boleh buat benda tu semua kalau aku nak. Just that aku je yang tak nak. And for me, takda ape yang best pun pasal colour rambut. Biasa aje. Dan aku tak rasa aku nak colour lagi. Aku nak biar dia original colour. Cukup lah sekali aku try colour. Kurang-kurang aku pernah buat benda tu dalam hidup aku kan?

Dan, ya aku start pakai make up. Aku start bersiap kalau nak keluar rumah. Before this aku tak heran kalau baju aku tak iron. Kalau aku nak keluar, 5 minit sebelum tu aku baru keluar toilet. Semua tu aku tak kisah. Sekarang aku jadi manusia yang sangat kisah. Aku akan make sure aku bersiap paling kurang pun 30 minit sebelum aku keluar. Kalau takat muka aku ni, macam-macam aku tepek. Cuci-toner-serum-moisturiser-sunscreen-bb cream-powder. Ha, kira la berapa layer aku tepek kat muka aku ni.

So, Berry adalah cinta pertama aku dekat handbag. Berry dapat nama sempena colour dia. Yep, aku memang suka colour handbag yang tak cliche. Kalau boleh aku nak colour yang jarang orang nka pakai. Kalau hitam, chocolate tu ramai sangat kan pakai. I prefer something unusual. Like, Berry! Kali pertama aku nampak Berry adalah pada 22 October 2015 dengan Kak Ibah. masa ni kitorang jalan-jalan kat Alamanda. Maksu kan pakai bag ni. Braun Buffel. So, sebenarnya usha kan handbag untuk maksu colour merah. So masa ni aku dah nampak Berry dan aku suka sangat! Tapi, tak mungkin aku jatuh cinta dengan designer handbag. Kan? aku just amek gambar Berry dengan satu handbag yang possible untuk maksu beli, colour merah.

Aku just nak tau perasaan aku terhadapa Berry adalah genuine ke tak. Atau sekadar pass-by feeling or not. Ya, perasaan tu genuine. Aku siap buat gambar Berry jadi wallpaper lagi. Masa ni dah terkenang-kenang dah dengan Berry. 9 October 2015, aku baru je swipe credit card untuk scan kepala. kalau betul aku nak beli pun, aku kena tunggu next cycle. kalau tak, tu gali lubang kubur sendiri namanya!

Weeks after, I had lunch with Aunt Bee and Aunt Geok. AKu cerita pasal Berry dekat Aunt Bee. Dia selalu je supportive. Hahaha...dia cakap, go for it. Reward yourself. Yelah, aku mana pernah beli barang untuk diri sendiri kan. Aku kerja siang malam, 7 days a week. And I really should reward myself. Aku cakap, nanti kalau kali-3 aku g tengok Berry, aku mesti beli Berry!

Then, 10 November, aku pergi Alamanda lagi for bowling session with #creepycrew. Aku buat detour, masuk Braun Buffel and guess what? Berry dah takda dekat Alamanda!!! Sedih sangat. Diorang dah returned to HQ 5 days after first visit hari tu. Oh, Berry adalah last season punya collection. Dah setahun lebih dah dia kat outlet Alamanda. Aku tanya SA, Berry memang dah abes ke macam mana? Ada tak store lain carry lagi? Dia cakap, Berry masuk Tebrau punya outlet. Tu dia, Johor sana. Aku tanya lagi, kot la ada KL outlet yang still carry? Yes, ada! Empire Subang. Aku mintak diorang reserve kan. And they can only reserve it for 3 days. Dan hari ke-3 adalah hari Jumaat. Aku mintak dia hold sampai Sabtu. Sebab aku tak free hari lain. Ibu is coming down as well. So, sedang molek lah kalau aku nak bawak dia berjalan pun hari Sabtu tu.

Balik, aku dok fikir. Tanya Fuad kot dia free boleh teman aku g amek Berry. Bila aku cakap aku nak pergi hari Sabtu, dia cakap jalan situ memnag jem yang ampun, tiada maaf bagimu. Aku cakap kalau lepas Jumaat? Lagi la jem. Jadinya, change of plan, aku g amek hari Jumaat, 13 November 2015 pagi.

Dah sampai sana, tak kata nak beli Berry je. Aku beli jugak baby sister dia. Same colour purse. Nama Kelly. Aku ada try a few design. rasa-rasa untuk Berry dapat kawan tu adalah tinggi. Tunggu lah aku simpan duit dulu baru boleh beli hat lain.

Feeling dia lain sangat bila pakai Berry. aku je yang perasan lebih? Beli barang leather ni nak kena jaga lebih. Hari tu aku dah masuk kan dia ke spa. Pastu aku rehatkan dia seminggu. Lepas ni rasa dia masuk spa dua bulan sekali. nak jaga kualiti material dia.

Thursday, December 10, 2015

Reminiscence the past

Today, 2 years ago I was in OT hall. Waiting for my dedicated team to take over my body and extracted the tumour out.

Dr. Lim did the general anaesthetics on me. It was bright fluorescent orange liquid, injected through a huge syringe. The amount? A lot! as I can remember it's nearly fill up that syringe. Dr. Chee, (my neurosurgeon) is nowhere to be seen yet. My last words are "Dr., my private part is very itchy!" I heard Dr. Lim responded, "It's ok, that's...." And I dozed off. That's all I can remember.

Fast forward, I heard someone called up my name. I can see 2 figures standing right at the end of my bed. That voice asked me, "Do you know who is that, Suriani?" Of course. I called them with a low voice but enough to be heard, "Darling..." "Aunt Bee...". They nodded. "Do you know where are you now?". With confident, I replied back, "I...C...U...". Minutes later, Ibu, Abah and Juwer are already in the room. My other family members came later into that small room covered with an off-white curtain.

During my 2 days stay in ICU, I throw out countless times. Barely eat anything and allowed to sip  a small amount of water at a time. But, being me who always drank litres of water per day, few sip is not enough. I'll greedily sip more than I'm allowed to which end up with another throwing session. Poor nurses have to clean up after me many times per day, even it's in the middle of the night. 

Stayed in Bed 7B, Ward 765 Gleneagles Hospital Kuala Lumpur after the observation time is over for post recovery. Family and friends came to visit. I am truly blessed with the support system I have. Adibah and Tapau who are among the first to came after my "check-in". Fattah and Boy came at that very night and bring TOTO for my parents and sister who stayed overnight before the surgery. And Fattah brought over the newly washed TOTO from the dobi!  I remember Aini came with her huge belly to visit. Azhar who has business trip came to drop by and bought two slices of Dome cake, which obviously I can't eat! My so called "students" came with balloons and we joke around like we were in UTP. Ina G., who I met during a running event came with a bucket of Famous Amos cookies and got fine because she parked illegally at Alamanda. My dear Sue Lin came and they go wow at your beauty!! My other schoolmates who came and bring nice flowers arrangement. Wei, bile lagi nak kasi wehhh??? Athi and Halim who came and visit at home. Imani was a little girl. wearing a set of clothes I gave her. She can run like a champ now! Athi asked me a question that is not asked by others. Thanks Athi for the reminder. 

2 years later..

I sat on my chair and doing office work. I managed to earn my own money and pay the bills. I am 90% back to normal. I can drive, I can run. I can do almost all of the things I used to do before the surgery. Just that I can't do a few things I planned to do like diving, bungee jumping. Too dangerous for me and not good for my health. Sometimes, I even forgot that I am not 100% normal like others.

It was a topsy-turvy ride for the past 2 years. Those people have grown up. Some are now a mother/father to kid(s). Some are pursuing their dreams in a different country. Some already found their partner and building their small family. Some are still by my side and some are not. Whenever you are now, I pray that Allah will grant you with His utmost blessings. Thank you for being part of me. Thank you for believing in me and made me fight this illness. I couldn't repay you in this world. I hope He will in thereafter...

There are a lot of words of encouragement I received during this critical time. Generally, it's to lift up my spirit and fight this time-bombed illness. If you're being tested by him, go find yourself. Only you know what you want in your life, how you want your life to be. You're in charge of your happiness, not others. OK? Believe me, time will heal. Give it some time and you'll be ok. 

Here to more months and years to come!!!

Wednesday, September 09, 2015


I once fall in love with a guy.
A petite guy. Not too tall, just nice.
Fair skin, small eyes, not too hairy, everything just nice.
There's nothing about him I would like to complaint.
He's the guy, I choose to be with since I barely know the real world.
The guy I dream of spending my life with, to grow older together with.
I spent 1/3 (approximately) of my life with him.
Well, things happen kan.
We separated nine months ago.
I feel betrayed. Of course.
There are things about him I would like to forget.
The more I want to delete, the more I cherish it..
Memories remains...
Nope, I haven't completely move on.
I did, few steps.
I pray that one day I can do this..
I let him go to whenever places he wants to be
To the dreams of his life...
you stil and will always be at that special spot inside my tiny heart
Have a good years ahead


Second visit for 2015

Hari ni second visit to the Dr. for this year.
The last scan showing some enhancement along the tumor location.
Its either a scar or a sign of early tumor.
The main purpose of this visit is to get an appointment date for another MRI scan.
Then the result will be compared with the previous result.

Now Im waiting for my turn to see the Dr.
Will see whats going to happen...

*written on last Friday, 4 September 2015*

Tuesday, July 07, 2015

Update: Selesai hutang PTPTN dengan pengeluaran KWSP

Entry asal

18 Februari 2015

Aku mintak time off dengan boss nak g KWSP-Main Branch KL, Jalan Raja Laut. Kan aku ada kawan kerja kat sana. Dia bagitau, 745am da bukak da officenya. So, pagi tu aku pun naik taxi pergi. Senang cerita, tak payah pening-pening nak cari parking. Dah la aku paling pandai jalan kat KL. Naik taxi lagi senang. Tahan je taxi depan office. Took about 10 minutes drive and it cost me RM6/way. 

So, sampai je, dah ada orang beratur dekat kaunter pertanyaan. Sampai turn aku, aku cakap nak keluar KWSP nak bayar PTPTN. Kalau takda borang, dia suruh isi dulu, lepas tu baru dapat nombor giliran. So, aku isi cepat-cepat. Tak nak Q lama-lama. Aku tunggu dalam 5 minit camtu, sampai giliran.

Yang serve aku pegawainya perempuan. Aku dah prepare semua dokumen. Dah susun cantik-cantik. Dia semak, pastu dia keluarkan salinan IC, bagi balik kat aku. Ceh, kalau tau tak nak, tak payah aku bazir fotostat. Dia tanya, pertama kali memohon ke? Aku jawab haah. Dia cakap, selalu tak ada masalah nak buat pengeluaran. Maknanya, kalau dokumen ko lengkap, insyaAllah, lulus la tu.  Pastu dia key-in kat komputer dia, dia cakap ok dah siap. Sekejap je urusan. Pastu aku pun ambil kesempatan tanya, berapa lama proses nak lulus. Dia cakap dalam 2 minggu. Nanti pihak KWSP akan maklumkan. Masa hantar dokumen ni, sehari sebelum cuti Raya Cina. Aku dah stanby result akan delay.

Dua minggu pun berlalu. Tiap-tipa hari aku dok tunggu call or sms dari KWSP. Tapi tak ada. Cukup dua minggu, aku call KWSP tanya result permohonan aku. Operator tu cakap, dah lulus da masa final week Februari. Aku cakap la, tapi aku takda terima ape-ape call or sms pun? Dia cakap, oh, mungkin service  provider tu tak hantar notification. Pulak dah. It's easy kan to put the blame on others? So, nasihat aku, kalau dah apply dekat KWSP, make sure korang follow up-consistently. Call Pusat Panggilan KWSP: 03-89226000. Tanya status permohonan korang. Operator suruh check dengan PTPTN, sebab cek pembayaran dah dikeluarkan.

Letak je phone, aku terus semak penyata PTPTN. Kalau korang under ujrah, boleh semak kat sini. Bila check, tak ada ape-ape transaksi. Patah hati. So sekarang kena deal dengan PTPTN pulak. Aku call PTPTN tanya, dia cakap pelarasan buat after minggu kedua setiap bulan, after 16th. Ok, aku tunggu. Hari-hari aku check, still xda perubahan. 

23 March 2015

Aku isi borang maklum balas PTPTN. Aku cakap la yang aku dah bayar penuh melalui KWSP, so aku tanya pasal pelarasan, surat pelepasan hutang, sekali dengan lebihan bayaran. Dalam masa yang sama, aku email direct ke pegawai PTPTN jugak-Puan Aiin. Aku dapat email dari kawan. Aku tanya, bulan ni tak buat pelarasan ke? Selamat la pegawai ni ok. Dia cakap, akaun aku yang BELUM DIBUAT PELARASAN. Aku mintak dia expedite the process. Dia cakap, ok. Surat pelepasan hutang akan keluar lepas pelarasan dibuat.

24 March 2015

Pagi-pagi aku dah dapat email dari pegawai PTPTN dengan tajuk: PTPTN- SURAT PELEPASAN HUTANG : No IC- Nama pemegang IC. Allah, leganya rasa bila dapat surat ni. Dalam surat ni, ada remark, kalau tak ada apa-apa tuntutuan dalam tempoh 6 bulan oleh pihak PTPTN, maknanya, berpisahlah anda dengan PTPTN. So, expiry date aku bulan September 2015. 

Puan Aiin pun ada email cakap pelarasan akaun dah dibuat. Tuntutan lebihan bayaran pun dah diterima oleh sistem. Tunggu duit masuk jelah. 

2 April 2015

Aku dapat email dari e-banker, Bank Islam Corporate Banking., details transaction yang dibuat oleh pihak PTPTN. Alhamdulillah. Lepas tolak tambah, darab, bahagi, RM1733.86 dikreditkan ke akaun aku. Berbaloi la usaha aku dalam menyelesaikan hutang aku dengan PTPTN.

Maka, tamatlah hubungan aku dengan PTPTN secara rasminya. Tapi edah belum abes, tu bulan September.

Sekarang dah bulan Julai. Dah takda promo 20% off kalau bayar lumpsum. Tapi 10% off kalau bayar tiap-tiap bulan berturut-turut selama 12 bulan masih ada. That one valid sampai end of this year.

Pengajarannya, kalau berurusan denagn mana-mana agensi, kerajaan ke swasta ke, korang kena la rajin follow-up. Bukan kita sorang je yang pakai perkhidmatan diorang. Beribu yang pakai. So, kena banyak bersabar. Doa supaya urusan dipermudahkan. Make sure semua dokumen korang lengkap sebelum proceed dengan application. Takda la nak kena ulang pergi berkali-kali. Anyway good luck!

Saturday, June 20, 2015

A baby step

So, its been six month since the day.
Ive been waiting and there is no sign of a u-turn
Not even a glimpse of it

Ramadhan came
And the Almighty may have return this in Lul Mahfuz
That I should've take a baby step towards this issue, now
Disconnect all communication methods
Thats the first and more to come

Oh, I had a very bad headache on Thursday night
So bad till I couldnt wake up out of the bed
The time is draw nearer
I didnt have much time left
Gotta sort things out

Still, there is approximately two years to the expiry date
(Till I reached 31 years old)
When the day come and if only Im still around, 
Only then its finalize
I shall return everything and leave evrything behind

Saturday, March 14, 2015


Its 1:40 in the morning. Im still wide awake. Tomorrow is a long journey, home. 
Pray that no more tears streaming down...
I miss you, i miss us, a lot!
There's some say, you shall never give up on the one you love,
Some say go, chase after him/her, dont give up.
The point is, to never give up.
Ill be here, waiting...
For how long?
Only God knows...
Tabah dan sabar...

Wednesday, February 11, 2015

Selesai hutang PTPTN dengan pengeluaran KWSP

Kalau cerita pasal PTPTN, mesti ramai yang pening kepala. Yelah, keluar-keluar je universiti, hutang paling sikit berbelas ribu. Aku keluar je universiti, dah ada tanggung hutang RM21k. Ye, dua-puluh-satu-ribu! Sebab aku sains student. Setiap tahun ada pinjam extra RM500. Kan kos sains tu mahal. Dengan equipment la, lab la.. Tu lah padahnya tak nak belajar pandai-pandai masa SPM. Dah kena berhutang berpuluh ribu. Masa tu pendedahan tentang biasiswa tak berapa nak telus. Kalau yang tau pun, certain-certain orang. Yang lain, nah, hadap lah kau dengan PTPTN!

So, aku start first degree tahun 20005-2008 dekat UKM beserta pinjaman PTPTN. 2009 aku sambung Masters dekat UTP sampai 2012. Jadinya, dalam tempoh setahun antara 2008-2009 tu aku ada kerja part time. Dapat la bayar sikit-sikit. Masa tu caj pengurusan adalah 3%. Bila PTPTN tukar polisi jadi ujrah(1%), jadinya, aku pun mohon. Time ni aku dah bayar dalam RM4k. Jadilah kan, dari tak bayar ape-ape.

So, untuk akhir tahun 2011, hutang aku tinggal RM15,371.23. Bayar tak konsisten. Ada bulan aku bayar, ada bulan tak. Aku malas nak g pejabat pos. Masa ni belum aktif internet banking lagi. Sama jugak 2012, 5 kali je aku bayar dan akhir tahun baki tinggal RM12,919.54. October 2012, aku da start kerja. Tiga bulan pertama aku bayar RM500. Bulan-bulan seterusnya aku bayar RM200. Masa ni dah syok ada duit. Tak ingat yang hutang ada beribu lagi. Orang patut bayar hutang yang banyak bagi cepat abes. Ni belanja yang banyak.  Jangan ikut macam aku. Bayar banyak takpe. Ko akan pendek kan masa bayar, interest pun kurang.

Jadinya, akhir 2013, berbaki lagi RM9,231.44. Ini termasuk pengurangan 10% kalau kau bayar konsisten tiap-tiap 12 bulan ikut jadual yang PTPTN bagi. Yang ni berdasarkan budget 2013, yang diorang giat jalankan promo suruh orang bayar PTPTN.  Percayalah, kau memang akan rasa lega sangat bila nampak pengurangan pada penyata bayaran kau. Tahun 2014, aku masih kekal bayar RM200 tiap-tiap bulan dan dapat lagi 10% diskaun. Baki 2014, RM6,794.71. Dalam budget 2015 pun masih ada tawaran 10% & 20% tu.

Kalau ikut plan aku yang bayar RM200 tiap-tiap bulan, aku akan habis bayar pada September 2017. Dan akan dapat lagi 10% diskaun tu untuk tahun 2015.  Dalam 31 bulan. 2017 aku umur 31 tahun. Tak kan umur da 30 tahun masih hutang PTPTN kan? Tu belum hutang lain lagi. Yang ada sekarang hutang kereta. Rumah belum lagi. Maknanya, aku ambik masa 9 tahun nak settlekan. Pheww..lama tu.

Jadi awal tahun 2015, aku rombak balik yearly budget untuk hutang-hutang yang aku tanggung. Kalau ikut perkiraan kasar aku, RM200 bagi tempoh Jan2015-Nov2015 & RM1000 Dec2015(dengan harapan ada bonus), hutang aku akan tinggal RM3,612.52 by end of 2015. Jan2016-Nov2016, RM300 monthly followed by final settlement of RM312.52 on Dec2016 akan menjadikan aku bebas PTPTN by 2016. A year earlier than expected! 2016 aku boleh bayar lebih sebab adik bongsu aku dah abes sekolah. Budget untuk dia dah boleh tarik pergi bayar PTPTN.

Tapi, aku jumpa pulak satu lagi peluang untuk settlekan PTPTN ni lebih awal dari 2016! Macam mana? Dengan keluarkan duit dari Akaun 2 KWSP. Masing-masing kerja mesti ada KWSP kan? So, aku pun google nak cari info. Boleh pergi ke laman web KWSP untuk dapatkan syarat bagi pengeluaran pendidikan.  Bagi yang nak buat full settlement dengan KWSP, syarat dia, baki akaun 2 MESTI cukup untuk menampung jumlah keseluruhan baki. Boleh check online melalui i-akaun. Bila dah confirm baki mencukupi, korang kena melalui beberapa proses permohonan. Alhamdulillah, aku punya baki cukup untuk bayar dan ada sikit lagi saving.

Korang kena kemukakan permohonan kepada KWSP selewat-lewatnya 28 Februari 2015. Sebab KWSP akan ambik masa sikit untuk proses permohonan tu. Permohonan boleh dilakukan di mana-mana cawangan KWSP. Dokumen yang perlu:

1) Salian perjanjian asal pinjaman dengan institusi yang memberi pinjaman (PTPTN)
2) Penyata pengesahan baki pinjaman (bertarikh tidak lebih 3 bulan-PTPTN)
3) Borang KWSP 9H(AHL)- borang ni boleh mintak masa dekat kaunter KWSP. Kena isi pakai pen hitam. Pen KWSP ada sediakan dekat tempat isi borang. Elok tak elok nasib la kan.

Bagi item no. 1, kalau salinan perjanjian tu dah takda macam aku, kena la mohon dekat PTPTN beserta bayaran RM90. Bukan murah ye. Boleh buat postal order atau datang sendiri ke cawangan PTPTN untuk hantar borang&bayar cash. Even korang berurusan dekat cawangan pun, perjanjian tu tak dapat on the spot. Ambik masa 7 hari bekerja untuk diorang proses. So, bagi aku buat postal order dekat pejabat pos jimat lagi. Tak yah fikir pasal parking la, nak ambik cuti la. time lunch break boleh buat.  Borang no. 20.

Bagi  item no. 2, korang boleh dapat dengan memohon kepada PTPTN. Borang no. 14. Korang boleh fax atau pos. PTPTN akan hantar melalui courier ke alamat yang korang dah bagi. Pengalaman aku, in a week time. Agak pantas dan harus diberi pujian.

Bila semua dokumen dah lengkap, boleh la korang g KWSP untuk urusan permohonan. Sekarang, aku tengah tunggu salinan perjanjian. Katanya, by next week diorang pos. Hopefully boleh settle dengan KWSP sebelum tawaran 20% tu lupus.

Aku dah pergi KWSP. masa tu aku bawak salinan perjanjian ujrah. Dia cakap tak valid. Alasan dia sebab dah 1%, dah murah dah. LOL. Aku kebetulan ada kawan kerja KWSP. Dia cakap boleh buat settlement, dengan syarat bawak salinan asal perjanjian yang tahun 2005 tu. Aku takda kan, so kena la bayar RM90. Hopefully, dapat la aku putuskan hubungan dengan PTPTN soon!

Tuesday, February 03, 2015

It should be a celebration day, today

Hari ni sepatutnya celebrate birthday dia. I had some plan, unusual than previous years. Dah stabil sikit kan, boleh la go to fancy restaurant to celebrate. A Japanese restaurant maybe? He loves sashimi! Takda ape nak celebrate pun. Dia pun dah takda. But, still... Sedih sangat. It suppose to be a good, joyful day for us. I did texted him. Wishing him a happy birthday. And I cried, again. I miss him. A lot!
Hari ni balik KL. Abah pesan, jangan tinggal solat. Zikir selalu. Ingat, ape yang jadi semua pun dengan izin Allah. Tak, aku takda cakap pun pasal ni dengan abah. Aku tak nak abah sedih. Cukup la aku sorang je yang sedih. Abah tau pasal ni. Tapi dia diam je, takda cakap ape. Aku tak nak ape dah dalam hidup aku. Orang yang aku sayang pun dah pergi. Sekarang yang penting ibu, abah, adik-adik. Orang lain aku tak kisah dah. Hati aku? Biarlah macam ni. Bukan dosa pun kalau kita takda partner, kan? Kalau dah takdir aku hidup sendiri sampai abes umur pun, sekurangnya, aku ada ibu, abah, adik-adik. Aku nak berbakti pada ibu, abah. Nak tolong adik-adik. Cukuplah hati aku sakit...

Saturday, January 24, 2015

Under the weather

Im not feeling well
The first time after he left
Feel lonely and empty
No one to turn too
Feel even sick!

Wednesday, January 21, 2015

A month has passed

Exactly a month,
he left..
My condition? 
Still under constructions...
There are times, I'm ok
There are times, I'm not
But surely, I'll be ok
I just need time
I can take as much time I need
No rush
Still, the love is still there

Saturday, January 17, 2015

Uneasy feeling

I dont feel good. I feel a lot more of dizzines nowadays. It easily come and go. Especially when I'm searching for position to lying down. I try not to eat the medicine prescribed by Dr. Chee. He said  I can a tablet or two if I don't feel good. But, I'm trying my best not to rely on meds. The next check-up will be in May. It's only January. Should I go back and see him in near time? I'm not sure if this temporary as I'm getting more active than before. What should I do now?

Thursday, January 08, 2015

Let it go

I just want to sleep all day long
To see and hold you in my dreams
The feelings is still the same
Deep down Im hoping that you'll turn around 
And say, lets go jalan-jalan
Me and you
Around the world
See things that havent seen
Experience all we can
Just the two of us
Thats only a dream, my dream
And I still hold to that hope.
So hard in letting you go
Caused youre the best thing ever happened in mylife 
Apart from my family
I isolated myself from the world
Mourning on the missing us
Days filled with moments we had
Not a day I feel regret 
People say, let him go, if he ever comeback, he's yours, 
If not, its never meant to be
My say, Im letting you go caused I love you, to the moon and back
You just going to that asteroid path, make a one big round 
With obstacles and all that
Later, you'll return to the round starting point
To the path where we initially had
See, how hard to let you?
Be safe and God bless in your journey

Friday, January 02, 2015


Dah masuk dua hari, 2015.
Tahun baru. Semangat pun kena baru jugak la kan.
Semangat aku berterbangan kemana-mana.
Belum bertemu jalan pulang.
Malam tadi mimpi. Apakah? 
Nak kata teringat sangat, macam biasa-biasa je on the day.
Ni first time mimpi. After almost two weeks.
Nyata, hati aku masih rapuh, masih belum utuh.
Ruang kosong tu, masih lopong. Masih lapang.
Masih merah, membengkak.
Aku doa luka tu sembuh cepat.
Biarlah kosong macamtu.
Sapa suka sendirian?
Kalau itu takdir aku, siapa aku nak lawan takdir kan?
Untuk tahun baru ni, aku cuma nak happy. Nak sama-sama orang yang aku sayang.
Tak, tak, material tu semua tak penting. Cukup dah apa yang aku ada.
Malah terlebih-lebih pulak rasa.
Kita kena bersyukur, sentiasa.
Dan semua itu bukan milik kita.
Bila-bila masa Dia boleh ambik balik.